Intervenție hotărâtă a instanțelor de judecată pentru protecția monumentului istoric Casa Cornel Medrea (cod B-II-m-B-19490) și a zonei construite protejate nr. 29 – zona Nicolae Iorga din zona centrală a capitalei. Pedepse cu închisoare cu executare, închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, amenzi penale, interzicerea exercitării unor drepturi și a unei profesii, prestarea de muncă neremunerată în folosul comunității, precum și dispunerea desființării construcției nelegale S+P+3E+4E – măsuri aplicate de instanțele penale pentru executarea fără autorizație de construire a unui imobil în zona de protecție a unui monument istoric (alipit de acesta) și în zona construită protejată.
Un succes al persoanei vătămate împreună cu S.C.A. ”Bîrsan, Popescu și Asociații” care a asigurat reprezentarea judiciară, trasformat într-un succes al patrimoniului construit împotriva agresorilor săi.
Atunci când administrația își probează în general neputința, indolența sau corupția, permițând să dispară monumente istorice sau să fie afectate cele ce nu pot fi demolate, singura speranță rămâne justiția care, deși timorată în ultimul timp de principiul eficienței economice, rămâne unica putere care restabilește ordinea de drept și redă vieții sociale valorile de arhitectură pe care le poate salva de interesele pecuniare care vânează fără milă proprietăți istorice sau zonele din proximitatea acestora.
Un astfel de caz este și cel referitor la o construcție nelegală cu regim de construire S+P+3E+4E, edificată fără autorizație de construire, alipit unui imobil monument istoric de pe str. P d P. nr. x din mun. B. Acest caz este unul din puținele în care autoritatea publică locală a sesizat cu succes parchetul iar cercetările au conturat un rechizitoriu validat în instanță.
Dupa mai mulți ani de anchetă penală și cca. doi ani de judecată, Judecătoria Sectorului 1 și apoi Curtea de Apel Bucuresti au dispus măsuri categorice prin care au sancționat penal o serie de persoane fizice și juridice aplicând pedepse complexe (dezvoltator imobiliar – beneficiar, constructor, arhitect, diriginte de șantier, responsabil tehnic cu execuția și coordonatorul muncitorilor din șantier). La atingerea acestui rezultat și-au adus contribuția esențială avocații Ofelia Bîrsan și Mina – Cosmin Negrescu din cadrul S.C.A. ”Bîrsan, Popescu și Asociații”, care au preluat reprezentarea persoanei vătămate constituită ca parte civilă în cadrul procesului penal.
Condamnările dispuse sunt primele de o asemenea gravitate, deschizând calea unor soluții similare în alte cazuri de afectare a patrimoniului construit al municipiilor, orașelor sau chiar comunelor din România:
- Pentru inculpații persoane fizice
Inculpatul I.S.-G. – în temeiul art. 48 alin. 1 C.pen. rap. La art. 24 alin. 1 din Legea nr. 50/1991 cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. – 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complictate la executarea de lucrări fără autorizație în formă continuată, interzicerea pe o perioadă de 2 ani, ca pedeapsă complementară, a dreptului de a fi ales în autoritatile publice sau în orice alte funcții publice, a dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și a dreptului de a exercita profesia de arhitect, după executarea pedepsei; în temeiul art. 320 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C pen. pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și în temeiul art. 67 alin. 1 rap. la art. 66 alin. 1 C.pen. se interzice inculpatului exercitarea pe o perioadă de 3 ani, cu titlul de pedeapsă complementară, a dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, a dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și a dreptului de a exercita profesia de arhitect, după executarea pedepsei.
De asemenea, în baza art. 47 C.pen, raportat la art. 323 alin. 1 C.pen, cu aplicarea art. 52 alin. 3 C.pen. și art. 35 alin. 1 C.pen., condamnă pe același inculpat la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la uz de fals în participație improprie, în baza art. 322 alin. 1 C.pen. la 9 luni inchisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnatură privată și în baza art. 244 alin. 1 C.pen. la 1 an și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. Și în acest caz s-a aplicat pedeapsa complementară în modalitățile descrise mai sus, mai puțin cea vizând exercitarea profesiei de arhitect, tot pentru o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei.
Prin contopirea pedepselor, inculpatul a fost condamnat în final la pedeapsa rezultantă de 2 ani si 7 luni închisoare, cu executare în regim privativ de libertate, la pedeapsa accesorie și complementară cea mai grea, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei, vizând toate interdicțiile menționate mai sus, inclusiv cea privind exercitarea profesiei de arhitect.
Inculpata Z.D. – în baza art. 322 alin. 1 C.pen cu aplicarea art. 396 alin. 10 C.pen. la 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnatură privată și în baza art. 269 alin. 1 C.pen. la 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului. După descontopirea unor pedepse și contopirea tuturor pedepselor s-a dispus condamnarea la o pedeapsă rezultantă cu închisoarea de 4 ani, 7 luni și 10 zile, cu executare în regim privativ de libertate. De asemenea, ca pedeapsă complementară, s-a dispus interzicerea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, a dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei rezultante, din care a fost dedusă o perioadă în care s-a executat o parte din pedeapsa complementară.
Inclupatul K.K. – în baza art. 24 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 50/1991, s-a dispus pedeapsa amenzii penale constând în 200 zile amendă pentru săvârșirea infracțiunii de executare fără autorizație a lucrărilor prevăzute de art. 3 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 50/1991. S-a stabilit suma corespunzătoare unei zile-amendă de 200 lei, amenda penală fiind de 40.000 lei.
Inculpatul S.A. – în baza art. 24 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 50/1991, s-a dispus pedeapsa amenzii penale constând în 200 zile amendă pentru săvârșirea infracțiunii de executare fără autorizație a lucrărilor prevăzute de art. 3 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 50/1991. S-a stabilit suma corespunzatoare unei zile-amendă de 200 lei, amenda penală fiind de 40.000 lei.
Inculpații B.D.M., I.S.-I. si R.I. – 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la executarea fără autorizație de construire a lucrărilor prevăzute de art. 3 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 50/1991 (în zona de protecție a unui monument istoricși în zona construită protejată) cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani și prestarea de muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare;
- Pentru inculpații persoane juridice
Inculpata Societatea S.D.I.&C. S.R.L. – în temeiul art. 24 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 50/1991, s-a dispus pedeapsa amenzii penale constând în 200 zile amendă pentru săvârșirea infracțiunii de executare fără autorizație a lucrărilor prevăzute de art. 3 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 50/1991. Ca urmare a admiterii apelului pedeapsa amenzii penale a fost redusă la 100.000 lei.
Inculpata Societatea M.A.&A. S.R.L. – în temeiul art. 24 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 50/1991, s-a dispus pedeapsa amenzii penale constând în 200 zile amendă pentru săvârșirea infracțiunii de executare fără autorizație a lucrărilor prevăzute de art. 3 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 50/1991, pedeapsa amenzii penale fiind în cuantum de 100.000 lei.
- Acțiunea civilă
De asemenea, a fost admisă acțiunea civilă a A.P.d. P. nr. 5 și obligați inculpații persoane fizice (mai puțin inculpata Z.D.) și juridice să desființeze în totalitate, într-un termen de 6 luni de la data pronunțării deciziei, construcția situată în Municipiul B, str. P.d.P. nr. x, costurile desființării urmând a fi suportate de inculpați, în solidar.
În caz de nerespectare a termenului de 6 luni, măsurile de desființare dispuse de instanță se vor duce la îndeplinire prin grija P.G. al M.B. cu sprijnul organelor de poliție, cheltuielile urmând a fi suportate de inculpați, în solidar.
- Desființarea unor înscrisuri
Instanța penală a desființat total un numar de 5 înscrisuri falsificate după cum urmează: un aviz I.S.C., autorizația de desființare, autorizația de construire și 2 contracte de prestări servicii.
În cuprinsul hotărârilor se reține, printre altele, urmarea imediată a faptelor săvârșite constând în starea de pericol general pentru acele interese generale ale statului referitoare la regimul autorizării executării lucrărilor de construcții și, în special pentru latura civilă, starea de pericol pentru valoarea urbanistică protejată, materializată prin construirea ilegală în zona de protecție a monumentului istoric din B, str. P. d. P. nr. x, sector 1, cod B-II-m-B-19490, reprezentat de Casa Cornel Medrea (sec. XX) și în zona construită protejată nr. 29 – zona Nicolae Iorga.