Prin Legea nr. 102/2020 pentru modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990 s-au eliminat mai multe prevederi care puneau în dificultate pe cei care doreau să fie asociați unici în mai multe firme ori pentru stabilirea sediului social, în special într-un imobil în care se află mai multe locuințe (cazul blocurilor).
Modificările intrate în vigoare în data de 5 iulie 2020 nu fac decât să țină seama de situațiile juridice ivite în practică, dar și de nevoia de a stimula economia ori de a elimina birocrația și anumite tertipuri din practică la înființarea societăților.
a. Posibilitatea de a fi asociat unic în mai multe SRL-uri
Astfel, prin Legea nr. 102/2020 a fost abrogată prevederea potrivit căreia o persoană fizică sau o persoană juridică nu poate fi asociat unic decât într-o singură firmă.
De asemenea, acum o societate cu răspundere limitată poate avea ca asociat unic o altă societate cu răspundere limitată, alcătuită dintr-o singură persoană.
Anterior, în cazul încălcării acestor prevederi legale, statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, precum și orice persoană interesată putea cere dizolvarea pe cale judecătorească a unei societăți astfel constituită.
Urmare a acestei modificări procesul decizional va fi simplificat. Întrucât odată cu cu eliminarea interdicției asociatului unic nu mai este necesară atragerea altor asociați, asociatul unic poate lua mult mai ușor hotărârile necesare pentru viața sociatății.
În mod implicit, prin eliminarea acestei interdicții, la depunerea dosarului de înmatriculare a unei noi societăți nu mai este necesară declarația pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor referitoare la asociatul unic.
b. Prevederi speciale pentru sediul social unde nu se desfășoară activitate
În acest caz nu mai este necesar acordul vecinilor și al asociației de proprietari.
În schimb, administratorul societății trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere în acest sens.
Totuși, societatea trebuie să respecte destinația acestui imobil care rămâne una de locuință, iar nu de spațiu comercial.
c. Aspecte privind înmatricularea societății și schimbarea sediului social
La autentificarea actului constitutiv în cazurile prevăzute la art. 5 din Legea societăților sau, după caz, la darea de dată certă a acestuia se va prezenta dovada eliberată de oficiul registrului comerțului privind disponibilitatea și rezervarea firmei.
La înmatricularea societății și la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comerțului documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social înregistrat la organul fiscal din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală în a cărui circumscripție se situează imobilul cu destinație de sediu social.
d. Funcționarea mai multor societăți în același sediu
Prin Legea nr. 102/2020 a fost abrogată dispoziția potrivit căreia la același sediu vor putea funcționa mai multe societăți numai dacă imobilul, prin structura lui și suprafața sa utilă, permite funcționarea mai multor societăți în încăperi diferite sau în spații distinct partajate.
Prin urmare, din moment ce nu mai este necesară nici declarația de nesuprapunere și nici partajarea, numărul societăților ce funcționează într-un imobil poate depăși numărul de încăperi sau spații existente.
În final, dorim să punctăm faptul că Guvernul va revizui normele metodologice de aplicare a prezentelor modificări în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii, respectiv la data de 05 septembrie 2020.
***
Echipa noastră asigură consultanță, asistență și reprezentare în probleme de drept comercial și drept societar, inclusiv în aspecte legate de înființarea societăților și proceduri la Registrul Comerțului.
Toate detaliile despre ariile de practică ale societății de avocați „Bîrsan, Popescu și Asociații” pot fi găsite pe pagina web a societății, http://www.bpavocati.ro/servicii/ .
Photo by Christina Morillo from Pexels
****