Astăzi creștinii ortodocsi prăznuiesc „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, iar creștinii catolici sărbătoresc Înălțarea Domnului. Date fiind aceste două mari sărbători ale creștinilor, dar și alte sărbători care urmează a fi celebrate și de alte religii, apare întrebarea ce măsuri s-au stabilit pentru activitatea cultelor religioase pe perioada stării de alertă?
Conform Legii nr. 55/2020 pentru instituirea stării de alertă pe teritoriul României pe care am analizat-o aici, prin ordin comun al Ministerului Sănătății (MS) și al Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC) se instituie pentru desfășurarea slujbelor religioase o serie de măsuri speciale de prevenire a răspândirii coronavirusului COVID-19:
Art. 45. – (1) Pe durata stării de alertă, activitatea cultelor religioase se exercită liber, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară stabilite, la propunerea CNSSU şi cu avizul secretarului de stat pentru culte, prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne. (2) Regulile prevăzute la alin. (1) vor cuprinde măsuri privind accesul în lăcaşele de cult, distanţa minimă de siguranţă.
Prin articolul 5 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 55/2020 s-au stabilit următoarele măsuri, preluate și în cuprinsul Anexei nr. 3 din Hotărârea de Guvern nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19:
Măsurile pentru diminuarea impactului tipului de risc sunt:
1. restrângerea sau interzicerea organizării şi desfăşurării unor mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spaţii deschise, precum şi a unor întruniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spaţii închise;
Totodată, prin art. 1 pct. 1 din Anexa nr. 2 „Măsuri pentru asigurarea rezilienței comunităților” la HG nr. 394/2020 s-a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise publice.
De asemenea, prin Ordinul MS (826/2020) și al SSC (C1070/2020 – se pare, nepublicat încă) s-a stabilit ca slujba să aibă loc în spațiu deschis! In acest sens este art. II, pct. 5 din Anexa nr. 1 la ordin:
„II. Precauțiuni speciale.
5. Slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religiosi numai în aer liber, cu menținerea distanței între persoane”.
Încălcarea acestor măsuri este sancționată contravențional prin Legea nr. 55/2020, astfel cum am scris pe larg aici, după cum urmează:
Fapta contravențională | Organ constatator și care aplică sancțiunile | Baza legală din Legea nr. 55/2020 | Cuantum amendă (minim – maxim special) |
nerespectarea interdicției de organizare de mitinguri, demonstrații, proteste, concerte, sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori de întruniri legate de activități culturale, științifice, artistice, RELIGIOASE, sportive sau de divertisment, în spații închise | personalul de control din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, precum și subofițerii și ofițerii de pompieri și de protecție civilă sau agenții și ofițerii de poliție,subofițerii de jandarmi, polițiști locali | art. 65 lit. j) rap. la art. 5 alin. (1) lit. a) | Min: 3.000 Max: 15.000 |
participarea la mitinguri, demonstrații, proteste, concerte, sau la alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori la întruniri legate de activități culturale, artistice, RELIGIOASE, sportive sau de divertisment, în spații închise | personalul de control din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, precum și subofițerii și ofițerii de pompieri și de protecție civilă sau agenții și ofițerii de poliție,subofițerii de jandarmi, polițiști locali | art. 65 lit. k) rap. la art. 5 alin. (1) lit. a) | Min: 500 Max: 2.500 |
desfășurarea de către organizatori a mitingurilor, demonstrațiilor, protestelor, concertelor sau altor tipuri de întruniri, în spații deschise, ori a întrunirilor legate de activități culturale, artistice, RELIGIOASE, sportive sau de divertisment, în spații închise, cu nerespectarea măsurilor stabilite | personalul de control din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, precum și subofițerii și ofițerii de pompieri și de protecție civilă sau agenții și ofițerii de poliție,subofițerii de jandarmi, polițiști locali | art. 65 lit. l) rap. la art. 5 alin. (1) lit. a) | Min: 2.000 Max: 10.000 |
Trebuie făcută o distincție între activitățile religioase publice și cele private.
Astfel, conform art. 1 pct. 4 din Anexa nr. 3 „Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc” din Hotărârea de Guvern nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, despre care am scris aici:
„4. Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele cu caracter privat, se desfășoară cu respectarea regulilor de protecție sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 și art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.”
Totuși, art. 1 pct. 6 din aceiași anexă a actului normativ precizează că:
6. Se interzice participarea la evenimente private în spații închise, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 8 persoane și cu respectarea regulilor de distanțare socială.
Un eveniment privat ar putea fi și slujba religioasă a botezului, cununiei religioase ori a înmormântării.
Situația este încă incertă până la apariția Ordinului comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne în condițiile în care Hotărârea nr. 24/2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență și-a încetat aplicabilitatea la data intrării în vigoare a Legii nr. 55/2020. Potrivit art. 5 alin. (1) și (2) din Hotărârea nr. 24/2020 a CNSU:
(1) Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, concerte sau orice alte întruniri în spaţii deschise, precum şi de activităţi culturale, ştiinţifice, artistice, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, activităţi de fitness, activităţi în piscine şi de tratament balnear desfăşurate în spaţii închise.
(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) următoarele activităţi: a)activităţile organizate de slujitorii cultelor religioase, cu participarea publicului, care se desfăşoară doar în exteriorul lăcaşurilor de cult, precum şi practicile şi ritualurile cu caracter privat în interiorul lăcaşurilor de cult (cu participarea a maximum 16 persoane) se realizează cu respectarea măsurilor de prevenire şi protecţie stabilite. Slujbele religioase desfăşurate în spaţii publice, în exteriorul lăcaşurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice.
Photo cover from Pixabay on Pexels
*** Notă la data de 28.09.2020:
Ordinul MS nr. 826/2020 a fost înlocuit de Ordinul nr. 875/80/2020 pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase, în vigoare de la 22 mai 2020 până la 16 iunie 2020, fiind înlocuit parțial prin Reguli 2020 și abrogat și înlocuit prin Ordin 1103/2020.
Astfel, începând din data de 17 iunie 2020 și până în prezent este în vigoare Ordinul nr. 1103/95/2020 pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase.