Pe parcursul stării de urgență, legislația privind certificatul de situații de urgență despre care am scris aici a suferit mai multe modificări, pe care le-am sistematizat mai jos.
I. Ordinul Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 1706/2020 privind modificarea Ordinului ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri nr. 791/2020 privind acordarea certificatelor de situații de urgență operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2 – publicat în Monitorul Oficial nr. 385 din data de 13.05.2020.
Potrivit acestui Ordin, actul normativ inițial comportă o serie de modificări care privesc:
1.Certificatul de situații de urgență de TIP 2 (GALBEN) – art. 2 lit. b)
Vechea reglementare Ordinul MEEMA nr. 791/2020 | Noua reglementare Ordinul MEEMA nr. 1706/2020 |
„Certificatele de situație de urgență sunt emise în două forme: (…) b) TIP 2 (GALBEN) – eliberat în forma prezentată în anexa nr. 2*^), pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere emise în forma prezentată în anexa nr. 3, din care rezultă înregistrarea unei diminuări a veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020”. | „Certificatele de situație de urgență sunt emise în două forme: (…) b) TIP 2 (GALBEN) – eliberat în forma prezentată în anexa nr. 2, pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere emise în forma prezentată în anexa nr. 3, din care rezultă înregistrarea unei diminuări a veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie sau aprilie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020”. |
2. Declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal – art. 6 alin. (1) lit. (b)
Vechea reglementare Ordinul MEEMA nr. 791/2020 | Noua reglementare Ordinul MEEMA nr. 1706/2020 |
„(1) În vederea obținerii certificatului de urgență TIP 1 (ALBASTRU)/TIP 2 (GALBEN), solicitantul încarcă în platformă următoarele informații și documente: (…) b) declarație pe propria răspundere a reprezentantului legal, prin care acesta atestă că toate informațiile și documentele care stau la baza cererii pentru obținerea certificatului sunt conforme cu realitatea și respectă legislația în vigoare raportat la tipul de certificat solicitat, conform cerințelor instituite în cuprinsul art. 2 cu referire la închiderea totală sau parțială a activității ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente pe perioada stării de urgență sau la diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020. În situația în care reprezentantul legal nu deține semnătură electronică, acesta poate semna olograf, urmând ca toate documentele încărcate în platforma http://prevenire.gov.ro (inclusiv declarația pe propria răspundere) să fie semnate electronic de către împuternicitul desemnat în acest sens”. | „(1) În vederea obținerii certificatului de urgență TIP 1 (ALBASTRU)/TIP 2 (GALBEN), solicitantul încarcă în platformă următoarele informații și documente: (…) b) declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal, prin care acesta atestă că toate informațiile și documentele care stau la baza cererii pentru obținerea certificatului sunt conforme cu realitatea și respectă legislația în vigoare raportat la tipul de certificat solicitat, conform cerințelor instituite în cuprinsul art. 2 cu referire la închiderea totală sau parțială a activității ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente pe perioada stării de urgență sau la diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie sau aprilie 2020, prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020. În situația în care reprezentantul legal nu deține semnătură electronică, acesta poate semna olograf, urmând ca toate documentele încărcate în platforma http://prevenire.gov.ro (inclusiv declarația pe propria răspundere) să fie semnate electronic de către împuternicitul desemnat în acest sens în anexa nr. 3”. |
3. Anexele ordinului
De asemenea, Anexele nr. 2 și 3 se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 1 și 2 care fac parte integrantă din Ordinul nr. 1706/2020.
II. Ordinul nr. 872/2020 pentru modificarea anexei nr. 3 la Ordinul ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri nr. 791/2020 privind acordarea certificatelor de situații de urgență operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2 – publicat în Monitorul Oficial nr. 385 din data de 14.04.2020.
Prin acest ordin, s-a modificat Anexa nr. 3 la Ordinul ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri nr. 791/2020 privind acordarea certificatelor de situații de urgență operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2, anexă privitoare la datele și formatul declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal.
III. Ordinul nr. 822/2020 pentru modificarea Ordinului ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri nr. 791/2020 privind acordarea certificatelor de situații de urgență operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2 – Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – publicat în Monitorul Oficial nr. 385 din data de 02.04.2020.
Modificările au privit:
1.Certificatul de situații de urgență, ambele tipuri – art. 2 lit. a) și b)
Ordinul MEEMA nr. 791/2020 | Ordinul MEEMA nr. 822/2020 |
Certificatele de situație de urgență sunt emise în două forme: a) TIP 1 (ALBASTRU) – eliberat în forma prezentată în anexa nr. 1, pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere emisă în forma prezentată în anexa nr. 3, din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate; b) TIP 2 (GALBEN) – eliberat în forma prezentată în anexa nr. 2, pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere emisă în forma prezentată în anexa nr. 3, din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020. | Certificatele de situație de urgență sunt emise în două forme: a) TIP 1 (ALBASTRU) – eliberat în forma prezentată în anexa nr. 1*), pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere emise în forma prezentată în anexa nr. 3, din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate; b) TIP 2 (GALBEN) – eliberat în forma prezentată în anexa nr. 2*), pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere emise în forma prezentată în anexa nr. 3, din care rezultă înregistrarea unei diminuări a veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020.” |
2. Declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal – art. 6 alin. (1) lit. (b)
La articolul 6 alineatul (1), litera b) va avea următorul cuprins:“
b) declarație pe propria răspundere a reprezentantului legal, prin care acesta atestă că toate informațiile și documentele care stau la baza cererii pentru obținerea certificatului sunt conforme cu realitatea și respectă legislația în vigoare raportat la tipul de certificat solicitat, conform cerințelor instituite în cuprinsul art. 2 cu referire la închiderea totală sau parțială a activității ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente pe perioada stării de urgență sau la diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020. În situația în care reprezentantul legal nu deține semnătură electronică, acesta poate semna olograf, urmând ca toate documentele încărcate în platforma http://prevenire.gov.ro (inclusiv declarația pe propria răspundere) să fie semnate electronic de către împuternicitul desemnat în acest sens.”
3. Anexele ordinului
Anexele nr. 1–3 se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 1-3 care fac parte integrantă din prezentul ordin.
*****
Echipa noastră asigură consultanță în probleme de drept comercial și drept societar, inclusiv în aspecte legate de obținerea certificatelor de situații de urgență.
Toate detaliile despre ariile de practică ale societății Bîrsan, Popescu și Asociații pot fi găsite pe pagina web a societății, http://www.bpavocati.ro/servicii/.
În organizarea activității societății, te-ar mai putea interesa și:
- Măsuri privind desfășurarea adunărilor generale ale societăților;
- Măsurile privind creditele bancare în contextul COVID-19;
Photo cover from Pexels