Continuând seria de articole despre reluarea activității după încetarea stării de urgență, cel dedicat reînceperii activității cantinelor fiind disponibil aici, vom face o analiză asupra obligațiilor de igienă pe care trebuie să le asigure saloanele de înfrumuțare atât în mod obișnuit, cât și recomandări particulare în contextul noului tip de coronavirus.
Cadrul general
Prin punctul 5 al Anexei 2 din Decretul Presedintelui nr. 195/2020 s-a dispus ”Închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociaţiilor şi ale altor localuri publice”.
Aceasta prevedere a fost pusă în aplicare prin art. 2 al Ordonantei Militare nr.1 / 2020, despre care am scris mai multe aici: „Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise.”
Odată cu reluarea activității se impun măsuri de protecție în legătură cu:
- personalul care realizează activitățile de înfrumusețare, respectiv activități de spălare a părului, aranjare și tuns, coafat, vopsit, nuanțat, ondulat, îndreptat și activități similare, pentru femei și bărbați -bărbierit și aranjarea bărbii -masaj facial, manichiură și pedichiură, machiaj etc.
- clienții salonului de înfrumusețare.
Obligații privitoare la normele de igienă pentru cabinetele de înfrumusețare
Cadrul legal:
- Ordinul ministrului sănătății publice nr. 1136/2007 privind aprobarea Normelor de igienă pentru cabinetele de înfrumusețare corporală;
- Ordinului ministrului sănătății publice nr. 261/2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare;
Din cuprinsul acestor norme care prevăd o serie de reguli riguroase de igienă, putem evidenția o serie de aspecte care respectate în mod corect de către saloane, ar putea reduce riscul de expunere și la îmbolnăvirea cu COVID-19.
Recomandări cu privire la incinta salonului:
În această perioadă este imperios necesar ca incintele să fie bine ventilate, pentru a se aerisi cât mai bine încăperile, nu doar pentru a se elimina fumul, praful și vaporii.
De asemenea, potrivit Ordinului nr. 1136/2007 pereții, podelele și tavanele din fiecare cameră trebuie să fie bine întreținute, netede, lavabile, confecționate din materiale neabsorbante, care să poată fi ușor spălate și curățate, iar culorile acestor suprafețe trebuie să fie deschise; în cazul finisajelor nelavabile, curățarea se face prin aspirare. Deci în această perioadă ar fi recomandabilă efectuarea unei igienizări riguroase a pereților și aplicarea chiar a unui finisaj lavabil.
În rest, curățenia în salon trebuie efectuată la sfârșitul sau la începutul programului de lucru, precum și ori de câte ori este necesar, de către personal calificat. Tebuie avut grijă cu precădere la toate clanțele, mânerele și orice alte obiecte de deschidere ori de susținere.
În plus, toate suprafețele trebuie menținute în perfectă stare de curățenie și întreținere. Suprafețele pe care se desfășoară tratamentele sau cele aflate în zona de sterilizare trebuie să fie confecționate din materiale neporoase, neabsorbante.
Instrumentele, echipamentele și accesoriile utilizate trebuie curățate, dezinfectate și/sau sterilizate, conform prevederilor legale în vigoare, respectându-se recomandările producătorului. De altfel, potrivit anexei nr. 3 privitoare la normele de igienă din Ordinul nr. 1136/2007, utilizarea metodelor, a tipului de produs biocid pentru curățare, dezinfecție și sterilizare se face după cum urmează:

Tot potrivit aceluiași ordin, este obligatoriu să existe chiuvetă pentru spălarea materialelor rezultate ca urmare a efectuării procedurilor, precum și chiuvetă separată pentru spălarea și dezinfecția mâinilor, situată în camera de desfășurare a procedurii. Saloanele au obligația să asigure apă potabilă curentă rece și caldă, în cantități suficiente, săpun antibacterian, periuță de unghii și prosop de hârtie de unică folosință sau dispozitive pentru uscarea mâinilor.
Recomandăm ca la intrarea și iesirea din salonul de înfrumsețare, precum și fiecare încăpere în parte să fie echipate cu dispozitive cu soluție de tip dezinfectant care să fie fixate pe un perete/pe o masă și să poată fi apăsate cu cotul pentru a se scurge lichidul dezinfectant.
Recomandări cu privire la personal:
Angajatorii au obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor săi în toate aspectele legate de muncă în condițiile Legii nr. 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă. Pe scurt, acest lucru se traduce în dispunerea măsurilor necesare pentru:
- asigurarea securității și protecția sănătății lucrătorilor;
- prevenirea riscurilor profesionale și limitarea expunerii;
- informarea şi instruirea lucrătorilor în privința unei igiene corespunzătoare;
- elaborarea unui plan de măsuri de protecție;
- furnizarea de mijloace adecvate, de exemplu pentru spălarea mâinilor și toalete, pentru a permite personalului să aibă o stare de igienă bună;
- asigurarea faptului că personalul raportează orice semne/simptome fizice, înainte de începerea lucrului sau la locul de muncă;
Potrivit Ordinului nr. 1136/2007 asigurarea igienei mâinilor operatorului/esteticianului se face respectându-se următoarele reguli:
a) spălarea mâinilor se face cu săpun antibacterian și apă curentă potabilă;
b) uscarea se face cu prosoape sau șervete de unică folosință sau prin folosirea unui aparat de uscare a mâinilor; este interzisă folosirea prosoapelor textile de multifolosință;
c) dezinfecția mâinilor se face cu un produs biocid, destinat dezinfecției mâinilor.
De altfel, cu respectarea regulilor arătate anterior, eficiente și în prevenirea contactării coronaviruslui, igiena mâinilor este obligatorie în următoarele situații:
a) înainte și după efectuarea procedurii;
b) când se contaminează accidental cu sânge, fluide corporale sau secreții;
c) după îndepărtarea mănușilor de protecție;
d) după folosirea toaletei;
e) înainte și după servirea mesei;
f) după efectuarea unor operațiuni care duc la contaminarea mâinilor.
Mai mult, unghiile operatorului vor fi tăiate scurt și curate, iar în situația în care operatorul/esteticianul prezintă la nivelul mâinilor leziuni, iritații sau orice altă afecțiune dermatologică, se interzice practicarea procedurii până la vindecarea acestora.
Totodată, fiecare persoană din cadrul personalului poartă mijloace individuale de protecție precum măști, ochelari ori viziere. Dacă sunt de unică folosință, măștile vor fi schimbate regulat și aruncate separat de restul deșeurilor municipale.
În această perioadă este imperios necesar ca personalul să poarte halate sau echipamente de lucru lavabile, curate, de culoare deschisă, confecționate special pentru a fi purtate în timpul executării procedurilor, ideal acestea urmând a fi schimbate de cel puțin două ori pe zi.
Posibile soluții cu privire la clienți și programări:
Dat fiind fluxul de clienți inerent activității unui salon de înfrumusețare este necesar o perioadă de timp să se lucreze doar în regim de programări și cu păstrarea unei distanțe de timp între clienți astfel încât personalul să poată igieniza și dezinfecta riguros atât instrumentarul, cât și scaunul, masa și orice alte elemente care au intrat în contact cu clientul precedent.
În acest fel s-ar putea evita și supraaglomerarea din sala de așteptare, unde este indicat să fie postate anunțuri de respectare a distanței de 1,5 metri. Tot în acest fel, precum și prin aplicarea procedurii „un scaun lipsă, unul ocupat” s-ar putea proceda și în saloanele de tip vagon în cadrul cărora în aceiași încăpere pot intra până la 10 scaune unde s-ar putea efectua operațiuni de coafor și frizerie etc.
În relația cu clientul se vor purta măști și viziere, mai ales pentru proceduri care implică o apropiere deosebită de client (epilat, machiaj, bărbierit, frizerie, extracții și tratamente cosmetice faciale etc).
Clienților le vor fi puse la dispoziție măști în situația în care aceștia nu au și vor fi rugați să își dezinfecteze mâinile prealabil oricărei proceduri. De altfel, în cazul manichiurii mâinile vor fi tratate și cu o soluție antiseptică.
Acolo unde este posibil este recomandabilă chiar montarea unor paravane de protecție (ex. manichiură și pedichiură).
Photo cover by Delbeautybox from Pexels