Așa cum vă explicam în primul nostru material disponibil aici, de la începutul crizei din muncă, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, am primit nenumărate întrebări privind procedura suspendării contractelor individuale de muncă, la inițiativa angajatorului, pe motivul reglementat de art. 52 alin. (1) lit. c) Codul Muncii și procedura acordării așa-numitului șomaj tehnic reglementată potrivit OUG nr. 30/2020, despre care am mai scris aici.
În continuare, v-am pregătit alte 10 răspunsuri la întrebările cu care ne-am confruntat în această perioadă.
11. „Cuantumul indemnizației șomajului tehnic poate depăși plafonul de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat?”
R: Da. Potrivit art. XI alin. (11) din OUG nr. 30/2020, astfel cum a fost modificată, în situația în care bugetul angajatorului destinat plății cheltuielilor de personal permite, indemnizația de șomaj tehnic poate fi suplimentată de angajator cu sume reprezentând diferența de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, în conformitate cu prevederile art. 53 alin. (1) Codul Muncii.
12. „Trebuie să obțin un certificat de starea de urgență pentru a beneficia de indemnizația de șomaj tehnic de 75%?”
R: OUG nr. 30/2020 nu prevede o condiție în acest sens. Angajatorii care își întrerup total sau parțial activitatea în baza deciziilor autorităților publice pot beneficia de șomaj tehnic pe baza unei declarații pe propria răspundere a angajatorului, fără a fi nevoie de Certificatul de Situații de Urgență.
13. „Aveam încheiat un contract individual de muncă pe durată determinată, fiind translator pentru o serie de evenimente care se desfășurau în lunile aprilie-mai? Ce se întâmplă în cazul meu? Pot beneficia de indemnizație de șomaj tehnic?”
R: Chiar dacă ați încheiat un contract individual de muncă pe durată determinată, ținând cont că societățile care realizează activități privind organizarea de evenimente au fost afectate de măsurile luate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, angajatorul se regăsește între categoriile de entități afectate și va avea la dispoziție instrumentele legale pentru a decide dacă se impune suspendarea contractului de muncă, pe perioada stării de urgență decretată, astfel încât să puteți beneficia de indemnizația de șomaj tehnic.
14. „Până când se poate realiza înregistrarea în REVISAL a suspendării contractului individual de muncă pe motivul prevăzut de art. 52 alin.(1) lit. c) din Codul muncii?”
R: Înregistrarea în REVISAL a suspendării contractului individual de muncă se va face conform regulii, respectiv cu cel puțin o zi lucrătoare înainte de intrarea efectivă în șomajul tehnic (de ex. dacă intrarea în șomaj începe într-o zi de luni, înregistrarea în REVISAL trebuia realizată cel târziu în vinerea precedentă).
Înregistrarea în REVISAL trebuie să fie făcută în mod riguros, fiind o dovadă a caracterului de necesitate și a actualității suspendării, ținând cont că vorbim despre obținerea unei indemnizații din bani de la stat.
În situația în care a existat o suspendare anterioară a contractului individual de muncă pe un alt motiv (de ex. pe motivul intrării în concediu pentru incapacitate temporară de muncă) și persoana respectivă se reîntoarce la locul de muncă în perioada în care angajatorul dispune suspendarea contractelor individuale de muncă pe motivul întreruperii activității, în acest caz suspendarea pe acest ultim motiv trebuie înregistrată în REVISAL în prima zi lucrătoare în care s-ar fi realizat întoarcerea la muncă a angajatului.
15. „În cadrul companiei avem un angajat care lucrează cu jumătate din normă și care beneficiază de pensie. Poate beneficia un astfel de angajat de indemnizația pentru șomaj tehnic?”
R: Da, există posibilitatea cumulului pensiei și al indemnizației pentru șomaj. Pensia este un drept care se plătește ca urmare a contributivității persoanei în cauză de-a lungul stagiului de cotizare. Dacă acest angajat a dorit să își întregească veniturile și contractului său de muncă este suspendat pe durata stării de urgență, acesta poate beneficia și de indemnizația pentru șomaj tehnic.
Nu există în OUG nr. 30/2020 care să interzică de la aplicarea acestui sprijin, în mod expres, categoriile de persoane care beneficiază de pensie, dar care au și contract individual de muncă încheiat.
16. „Am încheiat mai multe contracte de muncă cu timp parțial. În ce condiții pot beneficia de indemnizația de șomaj tehnic?”
R: În primul rând, legislația precizează că un angajat nu poate beneficia de indemnizația de șomaj tehnic dacă are un contract activ cu normă întreagă care nu este suspendat, chiar dacă are suspendate toate contractele de muncă cu timp parțial.
Astfel, potrivit art. XI alin. (9) din OUG nr. 30/2020, „în situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care cel puțin un contract cu normă întreagă este activ pe perioada instituirii stării de urgență, acesta nu beneficiază de indemnizația de șomaj”.
În al doilea rând, tot legislația arată că atunci când avem încheiate mai multe contracte de muncă cu timp parțial, persoana în cauză poate beneficia de indemnizație de șomaj aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
17. „Cine se suportă impozitul și contribuțiile pentru indemnizația pentru șomajul tehnic?”
R: Impozitul și contribuțiile se calculează, rețin și plătesc chiar din suma acordată de către stat, respectiv din indemnizația de 75% din câștigul salarial mediu brut la nivel național. Plățile se realizează de către angajator din indemnizațiile pe care le va încasa de la AJOFM.
Așadar, plățile făcute din bugetul asigurărilor de șomaj se redirecționează către bugetul pentru sănătate (CASS), către bugetul pentru asigurări sociale (CAS), finanțe (impozit). Precizăm că nu se datorează contribiția asiguratorie pentru muncă conform prevederilor art. 220 indice 5 Cod fiscal.
18. „Dacă am mai mulți angajați care au încheiate mai multe contracte individuale de muncă și toate sunt suspendate ca urmare a instituirii stării de urgență, care este cuantumul indemnizației de șomaj tehnic?”
R: Conform art. XI alin. (10) din OUG nr. 30/2020, în situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă și toate sunt suspendate ca urmare a instituirii stării de urgență, acesta beneficiază de indemnizația de șomaj tehnic aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
19. „Mi-am suspendat activitatea din pricina măsurilor luate în perioada stării de urgență și am aplicat pentru acordarea indemnizației pentru șomaj tehnic. După ce o obțin, au angajații mei obligația de a se prezenta lunar la AJOFM?”
Conform datelor de pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, pe perioada stării de urgență, persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj tehnic nu au obligaţia să se prezinte lunar la agenţia
pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistrate pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă (viza lunară) pe durata acestei
situații de urgență.
20. „Mai mulți angajați au instituite diferite popriri pe salariu. Întrucât ne-am suspendat activitatea pe perioada stării de urgență, indemnizația de șomaj tehnic acordată în această perioadă poate fi supusă popririi?”
Potrivit modificărilor aduse prin OUG nr. 53/2020, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 325 din 21 aprilie 2020 constatăm o excepție de la aplicarea dispozițiilor art. 729 alin. (1) din Codul de procedura civila, conform cărora salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum și alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia pot fi urmărite.
Astfel, potrivit art. IV. din OUG nr. 53/2020 sumele reprezentând indemnizațiile de șomaj tehnic, precum și indemnizațiile acordate persoanelor fizice autorizate (PFA) și altor profesioniști care și-au întrerupt activitatea pe perioada stării de urgență, acordate în baza OUG nr. 30/2020, nu sunt supuse executării silite prin poprire pe durata acordării lor, indiferent de bugetul din care se suportă.
Pe toată perioada stării de urgență aceste sume nu pot fi supuse popririi, nici în următoarele 60 de zile după ce se termină starea de urgență.