În ultima lună ne-au fost adresate nenumărate întrebări privind procedura suspendării contractelor individuale de muncă, la inițiativa angajatorului, pe motivul reglementat de art. 52 alin. (1) lit. c) Codul Muncii („în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare”) și procedura acordării așa-numitului șomaj tehnic potrivit OUG nr. 30/2020, modificată prin OUG nr. 32/2020, despre care am mai scris aici. De aceea, am realizat o selecție a acestor întrebări și a răspunsurilor oferite către echipa noastră de avocați. Regăsiți mai jos primele 10 întrebări și răspunsuri.
1. „Ce angajatori ar putea cere statului subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic?”
R: Având în vedere dispozițiile Codului muncii și ale OUG nr. 30/2020, astfel cum a fost modificată și completată prin OUG nr. 32/2020, vorbim despre două categorii de angajatori:
Categoria 1. Angajatorii care și-au întrerupt ori redus activitatea în mod temporat ca efect al pandemiei.
Categoria 2. Angajatorii care și-au întrerupt total/parțial activitatea în baza deciziilor emise de autoritățile competente și dețin un certificat de situații de urgență emis de Ministerul Economiei (certificatul Tip 1 – model albastru).
Precizăm faptul că nu mai este aplicabilă vechea dispoziție din OUG nr. 30/2020 care prevedea să existe o diferență în privința încasărilor cu 25% în luna martie față de lunile ianuarie și februarie.
2. „Am un salon de înfrumusețare și date fiind măsurile luate cu ocazia instituirii stării de urgență vreau să aplic pentru procedura de acordare a indemnizației de șomaj tehnic. Cererea societății cum trebuie să fie completată, respectiv semnată și unde o trimit?”
R: Toate cererile și documentele se transmit online. Pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în partea stângă există o secțiune intitulată „Aplică aici pentru șomaj tehnic” care redirecționează către platforma https://aici.gov.ro/home.
Pe această platformă se deschide o pagină intitulată „Depune documente online”, unde există două secțiuni: una în care selectezi procedura pe care doriți să o parcurgeți, cea de-a doua în care poți selecta agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă căreia doriți să vă adresați.
Mai departe, conform fotografiei atașate, veți completa rubrica „Date de contact” (prenume și nume, numele companiei, adresa de e-mail și număr de telefon) și puteți descărca spre a fi completate cele trei documente care sunt necesare pentru o procedură corect și complet parcursă:
- Cererea de acordare a șomajului tehnic;
- Declarație pe proprie răspundere
- Lista angajaților cărora li s-a suspendat contractul individual de muncă din inițiativa angajatorului.
Precizăm faptul că documentele trebuie să fie semnate fie cu semnătură electronică, fie cu semnătură olografă în cazul în care nu dețineți o semnătură electronică. Indiferent de tipul de semnătură ales, documentul va fi perfect valabil, însă trebuie să fie semnat de către reprezentantul legal al societății, iar nu de către contabilul societății ori de către reprezentantul departamentului de resurse umane.
De asemenea, arătăm faptul că pe această platformă se pot depune doar cererile și documentele pentru obținerea indemnizației de șomaj tehnic, nu și pentru indemnizația acordată pe perioada în care angajatul beneficiază de zile libere pentru supravegherea copiilor.
3. Pot solicita acordarea de indemnizații și alte categorii de persoane decât societățile?
R: Da, pot solicita mai multe categorii de persoane sau entități juridice, cu sau fără personalitate juridică, după cum urmează.
- persoanele fizice autorizate;
- întreprinderi individuale;
- întreprinderi familiale;
- persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe;
- persoanele fizice care își desfășoară activitatea în baza contractelor de activitate sportivă vor depune structurile sportive;
- persoanele încadrate în muncă la un angajator prin altă modalitate prevăzută de lege;
- persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si funcționarea cooperatiei;
În aceste cazuri, solicitanții trebuie să depună cererile și documentele online, prin utilizarea platformei https://aici.gov.ro/home, la structura județeană a Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială.
4. „Soțul meu are contractul de muncă suspendat pe motiv de șomaj tehnic. În acest caz, aș mai putea eu beneficia de zile libere și indemnizația pentru supravegherea copiiilor noștri în perioada în care aceștia nu merg la cursurile școlare/grădiniță? ”
R: Nu puteți beneficia de zile libere dacă soțul se află în șomaj tehnic. De asemenea, nu puteți beneficia de zile libere nici dacă soțul se află în concediu de odihnă sau în concediu fără plată. În plus, nu se poate cumula indemnizația de șomaj tehnic cu indemnizația acordată pentru perioada în care stați acasă cu copiii.
5. „În situația în care contractul meu de muncă este suspendat pe motiv că sunt în carantină întrucât am fost în delegație într-o zonă roșie, îmi poate fi suspendat contractul pe motiv de șomaj tehnic? Se pot cumula cele două indemnizații?”
R: Contractul de muncă nu poate fi suspendat pentru mai multe motive și nici indemnizațiile nu se pot cumula. Însă, după terminarea perioadei de 14 zile în care vă aflați în carantină, timp în care primiți concediul medical si indemnizația aferentă, contractul de muncă vă poate fi suspendat pe motivul reglementat de art. 52 alin. (1) lit. c) Codul muncii („în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare”).
6. „Îmi pot concedia angajații direct pe motivul prevăzut de art. 65 Codul muncii sau mai întâi trebuie să cer statului acordarea indemnizației de șomaj tehnic?”
R: Angajatorii pot demara procedurile de concediere pe temeiul prevăzut de art. 65 Codul muncii, nefiind ținuți să solicite statului în prealabil acordarea indemnizației de șomaj tehnic. Totuși, recomandăm angajatorilor ca, în ipoteza în care contractele individuale de muncă pot fi suspendate din iniţiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, iar indemnizația pentru șomaj tehnic este suportată de stat pe perioada stării de urgență, să ia mai întâi în calcul varianta suspendării contractelor individuale de muncă în lumina prevederilor aplicabile la acest moment.
Notă: Art. 65 Codul muncii: Alin. (1) Concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desființarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia. Alin. (2) Desființarea locului de muncă trebuie să fie efectivă și să aibă o cauză reală și serioasă.
Precizăm faptul că într-un astfel de caz de concediere, Codul muncii prevede că o concediere pentru motive care nu țin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă. Salariații concediați pentru motive care nu țin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a șomajului și pot beneficia de compensații în condițiile prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil.
7. „Contractul meu de muncă a fost suspendat pe motivul reglementat de art. 52 alin. (1) lit. c) Codul muncii, însă angajatorul îmi mai trimite lucrări în această perioadă pe e-mail. Ce ar trebui să fac? Am vreo obligație să răspund la aceste cereri ale angajatorului?”
R: În situația în care un contract individual de muncă este suspendat, indiferent de motiv, angajatul nu trebuie să presteze activitate specifică în muncă și nici angajatorul nu poate pretinde acestuia prestarea acestor activități. Puteți refuza să prestați aceste activități, iar dacă angajatorul insistă sau mai rău, pune presiune pe dumneavoastră în vreun fel, insinuând o posibilă concediere, puteți chiar sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă cu privire la toată această situație. Însă, este important să dovediți cele spuse cu e-mailuri, ordine de deplasare etc.
Precizăm faptul că organele statului vor verifica realitatea suspendărilor contractelor individuale de muncă, respectiv existența sau nu a unei lipse reale de activitate din partea salariaților. În cazul în care angajatorii nu respectă regulile în materia suspendării contractelor individuale de muncă, aceștia riscă atragerea răspunderii patrimoniale (recuperarea sumelor acordate de către stat angajatorului cu penalitățile aferente), răspunderii contravenționale și răspunderea penală pentru înșelăciune și fals în declarații, având în vedere completarea declarațiilor pe proprie răspundere cu date false în scopul de a beneficia pe nedrept de indemnizațiile de șomaj.
8. „Obțin venituri din drepturi de autor. În acest caz trebuie să am un număr minim de luni de activitate prestate în baza unor contracte de drepturi de autor și drepturi conexe pentru a putea beneficia de această indemnizație?”
R: Puteți beneficia de ajutorul de stat privind plata indemnizației lunare de 75% din câștigul salarial mediu brut la nivel național, în măsura în care îndepliniți următoarele condiții:
– v-ați întrerupt/redus activitatea pe perioada stării de urgență decretată, din pricina efectelor pandemiei provocate de COVID-19; și
– în luna anterioară instituirii stării de urgență, respectiv luna februarie a anului 2020, ați obținut venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe. Prin urmare, dacă în luna februarie 2020 ați obținut venituri din alte surse (i.e. venituri salariale, indemnizații, venituri din chirii, venituri din agricultură etc.), nu veți putea beneficia de indemnizația amintită mai sus.
Puteți face dovada celor declarate prin anexarea la cerere a unei copii după un contract de drepturi de autor și drepturi conexe din ultimele 3 luni, anterior declanșării stării de urgență. Așadar, contractul anexat trebuie să aibă o dată anterioară instituirii stării de urgență, dar nu mai mult de 3 luni înainte de instaurarea acesteia (n.n deci cel mai târziu contractul trebuia să fi fost încheiat la 16 decembrie 2019).
9. „Sunt angajat de 6 luni la firma la care lucrez. Pot beneficia în acest caz de indemnizația de șomaj tehnic?”
R: Da, orice salariat al cărui contract individual de muncă a fost suspendat de către angajator potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii, va beneficia de indemnizația de șomaj tehnic, indiferent de vechimea acestui angajat la locul de muncă. Totuși, nu puteți solicita dumneavoastră în mod individual această indemnizație de la stat, ci angajatorul trebuie să depună la AJOFM o cerere, împreună cu declarația pe propria răspundere și lista salariaților care vor beneficia de șomaj tehnic.
10. „Este suficientă o decizie a angajatorului pentru toți salariații pentru reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile sau trebuie emise decizii pentru fiecare dintre angajați?”
R: Angajatorul va emite o decizie internă privind reducerea programului de lucru, iar ulterior va informa salariații prin transmiterea de notificări individuale către fiecare angajat afectat de măsura reducerii programului de lucru de la 5 la 4 zile lucrătoare. În mod formal, ar trebui încheiat și un act adițional la contractul individual de muncă al fiecărui angajat.
8 thoughts on “Șomajul tehnic. 10 întrebări și răspunsuri (I)”
buna
suntem cateva persoane care suntem in somaj tehnic.dupa terminarea somajului tehnic avem dreptul la somaj normal
este normal ca angajatorul sa nu-ti acorde somaj dupa somajul tehnic.in acest caz ce este de facut
Bună ziua!
Vă mulțumim pentru că ne-ați contactat. Din informațiile pe care ni le-ați transmis în mesaj, ar rezulta că dumnevoastră v-a încetat contractul individual de muncă după momentul suspendării ca urmare a șomajului tehnic. În aceste condiții puteți beneficia de șomajul normal, însă acesta se acordă de către ANOFM, iar nu de către angajator. Indemnizația de șomaj se solicită de către dumneavoastră la ANOFM https://www.anofm.ro/, unde puteți solicita mai multe lămuriri. Lista actelor necesare depinde de la caz la caz. Astfel, dacă doriți să solicitați indemnizația de șomaj la una dintre agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă, de principiu aveți nevoie de:
Cererea-tip;
Actul de identitate;
Actele de studii și de calificare (în original, dar și în copie);
Adeverință medicală din care să rezulte că sunteți clinic sănătos sau apt de muncă, ori că aveți eventuale restricții medicale;
Actele eliberate de organele financiare teritoriale din care să reiasă că nu realizați venituri sau realizați sub un anumit plafon.
Cu toate astea, în funcție de situația în care te afli, această listă cu documente pe care trebuie să le prezinți s-ar putea lungi.
Pentru mai multe detalii ne puteți contacta la telefonul de pe website.
Echipa Bîrsan, Popescu și Asociații.
Bună ziua dețin o autorizație individuală iar din cauza restrictiilor nu a mai funcționat din martie iar pentru că nu am fost la curent despre șomajul tehnic nu am depus actele pe lunile martie aprilie și mai ce trebui să fac să beneficiez de ajutorul de somaj tehnic pe aceste trei luni vă mulțumesc.
Bună ziua dețin o autorizație individuala iar din cauza pandemiei nu a mai functionat din martie iar pentru că nu am fost la curent despre șomajul tehnic nu am depus actele necesare pentru a putea beneficia de șomajul tehnic pe lunile martie aprilie mai ce trebuie să fac acum să pot beneficia de ajutorul de somaj pe acele trei luni sus menționate vă mulțumesc.
Bună ziua!
Vă mulțumim că ne-ați contactat! Din datele pe care ni le-ați furnizat în mesaj, din păcate, la acest moment nu mai puteți depune cerere pentru a beneficia de indemnizația de șomaj tehnic pentru lunile martie, aprilie, mai, acestea având un termen limită de depunere. În funcție de categoria profesională în care vă încadrați și de activitatea pe care o desfășurați, mai puteți depune cereri pentru lunile următoare pe platforma aici.gov.ro. Totuși, așa cum se arată și pe platformă depunerea documentelor catre ANPIS pentru solicitarea indemnizației potrivit O.U.G. nr. 30/2020, cu modificările și completările ulterioare, pe luna iulie s-a încheiat. Platforma o regăsiți la adresa https://aici.gov.ro/home și ghidul de utilizare https://aici.gov.ro/docs/Ghid-de-Utilizare.pdf. Echipa Bîrsan, Popescu și Asociații
Bună ziua!
Vă mulțumim că ne-ați contactat! Din datele pe care ni le-ați furnizat în mesaj, din păcate, la acest moment nu mai puteți depune cerere pentru a beneficia de indemnizația de șomaj tehnic pentru lunile martie, aprilie, mai, acestea având un termen limită de depunere. În funcție de categoria profesională în care vă încadrați și de activitatea pe care o desfășurați, mai puteți depune cereri pentru lunile următoare pe platforma aici.gov.ro. Totuși, așa cum se arată și pe platformă depunerea documentelor catre ANPIS pentru solicitarea indemnizației potrivit O.U.G. nr. 30/2020, cu modificările și completările ulterioare, pe luna iulie s-a încheiat. Platforma o regăsiți la adresa https://aici.gov.ro/home și ghidul de utilizare https://aici.gov.ro/docs/Ghid-de-Utilizare.pdf. Echipa Bîrsan, Popescu și Asociații
Bună seara.
Dacă sunt în șomaj tehnic, ma pot angaja cu jumătate de normă?
Bună seara! Vă mulțumim că ne-ați contactat. Răspunsul la întrebarea dumneavoastră necesită mai multe nuanțări:
1. Dacă sunteți angajat cu normă întreagă și vă aflați în șomaj tehnic, nu vă puteți angaja cu jumătate de normă întrucât dumneavoastră vă aflați la dispoziția angajatorului, contractul de muncă fiind doar suspendat și riscați să pierdeți indemnizația de șomaj tehnic.
2. Dacă sunteți însă angajat cu jumătate de normă la acest moment și acel contract de muncă este suspendat din motive de șomaj tehnic, atunci v-ați putea angaja cu jumătate de normă pentru restul de ore.
Echipa Bîrsan, Popescu și Asociații