În contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul României, prin Decretul nr. 195/2020, a evoluției situației epidemiologice din țara noastră, a creșterii numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2, a nerespectării/ neaplicării măsurilor stabilite în OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, în ordonanțele militare sau în ordine, specifice stării instituite și riscul asupra sănătății populației urmare a nerespectării actelor normative, prin emiterea OUG nr. 34/2020, s-a dorit înăsprirea sancțiunilor contravenționale existente și crearea unui cadru normativ suplimentar pentru eventualele ordonanțe militare ce ar putea fi emise, dacă starea de urgență o va impune.
Astfel, conform OUG nr. 34/2020 au fost modificate mai multe dispoziții din cuprinsul OUG nr. 1/1999 și totodată, s-au instituit o serie de derogări cu privire la aplicarea sancțiunilor contravenționale prevăzute de art. 28 din OUG nr. 1/1999, derogări de la regimul general al contravențiilor prevăzut de OG nr. 2/2001.
Pentru a înțelege însă mai bine tot acest mecanism, trebuie să lămurim mai mai multe aspecte.
1.Ce modificări concrete sunt aduse prin OUG nr. 34/2020?
1.1. În primul rând, o componentă importantă a modificărilor legislative vizează de fapt situația nerespectării art. 9 din OUG nr. 1/1999 care prevede următoarele: ”Conducătorii autorităților publice, ai celorlalte persoane juridice, precum și persoanele fizice au obligația să respecte și să aplice toate măsurile stabilite în prezenta ordonanță de urgență, în actele normative conexe, precum și în ordonanțele militare sau în ordine, specifice stării instituite”.
1.2. Astfel, nerespectarea oricărei obligații inserate în aceste acte indicate anterior atrage după sine aplicarea prevederilor art. 28 alin. (1) din OUG nr. 1/1999 ”Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice”.
Cuantumul amenzii contravenționale a fost modificat după cum urmează:
-pentru persoane fizice de la 500 lei – 5.000 lei la sume cuprinse între 2.000 lei – 20.000 lei;
-pentru persoane juridice de la 1.000 lei – 70.000 lei la sume cuprinse între 10.000 lei – 70.000 lei.
1.3. O altă modificare vizează completarea prevederilor de la art. 28 din OUG nr. 1/1999, cu un aliniat nou și patru noi articole numerotate de la 281 – 284. Această modificare legislativă a stârnit deja controverse în mediul online, drept pentru care vom lămuri esența modificărilor și incidența actuală a acestora.
Astfel, se acordă posibilitatea ca pe lângă amenda contravențională (sancțiune contravențională principală) să se poată aplica și sancțiuni contravenționale complementare, respectiv confiscarea bunurilor, interzicerea accesului, suspendarea temporară a activității, desființarea unor lucrări și refacerea unor amenajări.
Important de reținut este că aceste pedepse complementare nu pot fi aplicate la acest moment de organul sancționator, deoarece:
(i)art. 28 alin. (2) din OUG nr. 1/1999 menționează fără echivoc că aceste sancțiuni contravenționale complementare trebuie să fie prevăzute în ordonanțele militare;
(ii) nicio ordonanță militară emisă până la data de 08.04.2020 nu prevede aplicarea vreunei sancțiuni contravenționale complementare;
(iii) la data redactării prezentului articol (n.n. 10.04.2020), există o singură excepție inserată prin Ordonanța militară nr. 8/09.04.2020 care prin art. 18 alin. (1) a modificat art. 9 din Ordonanța Militară nr. 1/2020. Astfel, a fost introdus aliniatul (4) care conține sancțiunea contravențională a confiscării bunurilor al căror transport în vederea distribuirii în afara teritoriului României este interzis, urmare a nerespectării măsurii prevăzute la art. 5 din această primă ordonanță militară (dispozitive, medicamente, echipamente medicale care asigură prevenția și tratarea afecțiunilor asociate COVID – 19). Această sancțiune contravențională complementară a confiscării se va aplica de la data de 11.04.2020.
Astfel, deși art. 5 alin. (3) din OUG nr. 2/2001 reglementează mai multe sancțiuni contravenționale complementare, iar conform art. 5 alin. (7) din aceiași Ordonanță una sau mai multe sancțiuni complementare se pot aplica alături de o sancțiune principală, apreciem că prin inserarea alineatului (2) la art. 28 din OUG nr. 1/1999, s-a înlăturat posibilitatea aplicării în timpul stării de urgență a sancțiunilor complementare, atâta vreme cât acestea nu sunt indicate în ordonanțele militare!
Practic, se aplică principiul de drept specialia generalibus derogant, având în vedere că norma generală contravențională este cuprinsă în OG nr. 2/2001, iar norma specială contravențională este cuprinsă în OUG nr. 1/1999, ca urmare a modificării aduse prin OUG nr. 34/2020.
Tot cu privire la regimul sancțiunilor complementare, se mai aduc două modificări normelor generale contravenționale, în sensul că:
(i) plângerea contravențională nu suspendă executarea niciunei sancțiuni contravenționale complementare aplicate conform art. 28 din OUG nr. 2/2001;
(ii) iar în cazul confiscării, chiar dacă se anulează procesul-verbal de contravenție, persoana îndreptățită poate beneficia numai de o despăgubire care se stabilește în raport cu valoarea de circulație a bunurilor la momentul confiscării.
Art. 41 alin. (2) și (3) din OG nr. 2/2001 instituie o situație mult mai echitabilă în cazul pedepsei complementare a confiscării, respectiv bunurile se restituie de îndată celui în drept, cu două excepții notabile:
(i) bunul să nu facă parte din categoria bunurilor a căror deținere sau circulație este interzisă de lege;
(ii) bunul să nu fi fost valorificat până la momentul anulării sau constatării nulității procesului-verbal, caz în care se acordă numai o despăgubire care se stabilește în raport de valoarea de circulație a bunurilor (n.n. în acest fel fiind protejat și dreptul de proprietate al terțului dobânditor al bunului confiscat, precum și securitatea raporturilor juridice).
1.4. O altă modificare importantă este reprezentată de introducerea art. 291 în cadrul OUG nr. 1/1999, prin care se derogă de la art. 28 alin. (1) din OG nr. 2/2001, care prevede posibilitatea contravenientului de a achita în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.
Prin modificarea legislativă, în cazul sancțiunilor contravenționale aplicate conform art. 28 din OUG nr. 1/1999, contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului- verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator.
Modificarea este una de esență, deoarece până acum dacă o persoană fizică era sancționată contravențional cu o amendă în cuantumul maxim de 5000 lei, aceasta avea posibilitatea de a achita, în termen de 15 zile de la înmânarea sau comunicarea procesului-verbal, suma de 250 lei, adică jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.
În schimb, pornind de la același exemplu, după intrarea în vigoare a modificării legislative, dacă această persoană este sancționată contravențional cu o amendă de 5000 lei are posibilitatea ca, în termen de 15 zile de la înmânarea sau comunicarea procesului-verbal, să achite suma de 2500 lei, deci jumătate din cuantumul amenzii aplicate.
1.5. O altă modificare vizează instituirea unei derogări de la prevederile art. VII din OUG nr. 29/2020, cu privire la aplicarea sancțiunilor contravenționale prevăzute de art. 28 din OUG nr. 1/1999, în sensul că s-a dorit ca sancțiunile aplicate să devină exigibile și să poată fi puse în executare silită. Desigur, pentru înlăturarea oricăror confuzii, urmare a lecturării art. VII, amenzile nu sunt purtătoare de penalități și/ sau dobânzi de întârziere, conform art. 173 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
În acest caz însă, apare o neconcordanță între dorința vădită a legiuitorului și realitatea juridică creată de acesta prin actele normative emise în perioada stării de urgență.
În concret, prin Decretul Președintelui României nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, la art. 41, se menționează următoarele: ”Prescripțiile și termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență instituite potrivit prezentului decret, dispozițiile art. 2.532 pct. 9 teza a II-a din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil sau alte dispoziții legale contrare nefiind aplicabile”.
Prin raportare la prevederile art. 41 de mai sus, atât termenul de 15 zile de achitare a sancțiunii amenzii contravenționale, cât și termenul de 15 zile de a formulare a plângerii contravenționale sunt termene de decădere, drept pentru care acestea nu încep să curgă pe durata stării de urgență. Dacă aceste termene nu curg, nu devine nici exigibilă sancțiunea aplicată, respectiv executorie conform art. 37 din OG nr. 2/2001, astfel încât nu ar fi posibilă executarea silită a amenzii contravenționale, în această perioadă a stării de urgență.
2.Care este data de la care se aplică aceste modificări legislative aduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020?
A. Derogarea de la art. 4 alin. (2) din OG nr. 2/2001 a fost necesară pentru a se devansa termenul de la care intră în vigoare dispozițiile legale modificate și completate la regimul contravențiilor.
Regula instituită prin actul normativ general al contravențiilor este ca dispozițiile de stabilire și sancționarea contravențiilor să intre în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării, iar în cazuri urgente se putea prevedea un termen mai scurt, dar nu mai puțin de 10 zile.
Pentru ca dispozițiile de modificare și completare ale art. 28 din OUG nr. 1/1999 să intre în vigoare în termen de 3 zile calendaristice de la publicarea în monitorul oficial, era necesară derogarea legislativă de la art. III din OUG nr. 34/2020.
B. Potrivit art. 12 alin. (1) și (2) din Legea nr. 24/2000, privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, legile și ordonanțele emise de Guvern în baza unei legi speciale de abilitare intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau la o dată ulterioară prevăzută în textul lor.
Termenul de 3 zile se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, și expiră la ora 24,00 a celei de-a treia zi de la publicare. Ordonanțele de urgență ale Guvernului intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sub condiția depunerii lor prealabile la Camera competentă să fie sesizată, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară.
C. Raportat la prevederile Legii nr. 24/2000, art. III din ordonanță, data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 268 din 31.03.2020, înseamnă că art. 28 din OUG nr. 1/1999, în forma modificată, a intrat în vigoare la data de 03.04.2020 imediat după orele 00:00, iar restul prevederilor legale au intrat în vigoare la data de 31.03.2020 (data publicării).