În materialul de astăzi am pregătit o analiză de tip Q&A asupra stimulentului de inserție, conform reglementării generale, dar și în baza procedurilor instituite prin OUG nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecție socială și OUG nr. 32/2020 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020.
Ce este stimulentul de inserție?
Stimulentul de inserție este suma lunară de care pot beneficia părinții care decid să revină la locul de muncă înainte de finalizarea concediului pentru creșterea copilului.
Unde este reglementat stimulentul de inserție?
Reglementarea o regăsim în Ordonanța de Urgență nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului, denumită în continuare „OUG nr. 111/2010”.
Potrivit art. 1 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, obțin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizației.
Venituri supuse impozitului = veniturile din salarii și asimilate salariilor, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală și din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
Cuantumul indemnizației lunare pentru creșterea copilului = 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. De aici cunoaștem:
- Cuantumul minim al indemnizației lunare = suma lunară care nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință.
- Cuantumul maxim al indemnizației lunare = suma maximă de 8500 lei.
Cine sunt beneficiarii stimulentului de inserție?
1.Oricare dintre părinții firești ai copilului.
2. Una dintre persoanele care a adoptat copilul;
3. Una dintre persoanele căreia i s-a încredințat copilul în vederea adopției;
4. Una din persoanele care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgență, cu excepția asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum și persoana care a fost numită tutore.
Care este cuantumul stimulentului de inserție?
Începând cu luna aprilie 2017, cuantumul stimulentului de inserție se stabilește la 650 lei.
Care este momentul până la care se poate solicita stimulentul de inserție și până la ce moment se acordă?
Conform art. 7 din OUG nr. 111/2010, cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, stimulentul de inserție se acordă astfel:
a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fără a beneficia în această perioadă de prevederile art. 31 alin. (1) și (2) din OUG nr. 111/2010.
Astfel, primele două articole ale art. 31 din OUG nr. 111/2010 stabilesc următoarele drepturi pentru beneficiarii arătați anterior:
1.Dreptul la concediu pentru îngrijirea copilului cu dizabilitate care a împlinit vârsta de 3 ani până la vârsta de 7 ani, după cum urmează:
a.în continuarea concediului pentru creșterea copilului;
b. oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru creșterea copilului în baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nașterii copilului;
c. oricând, începând cu împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se încadrează în condițiile prevăzute la lit. a) și b), dar care în ultimele 12 luni înainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate conform Ordonanței.
2. Dreptul la o indemnizație lunară egală cu cuantumul minim al indeminizației, pe perioada concediului pentru îngrijirea copilului cu dizabilitate.
Ce prevede art. II din OUG nr. 30/2020 în legătură cu stimulentul de inserție?
În primul rând, acordarea stimulentului de inserție se efectuează fără întrerupere, pe o perioadă de 90 zile, în cazul unor categorii de persoane anume prevăzute de lege.
Categoria 1 – persoanele care beneficiază de următoarele concedii:
a.concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;
b. concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c. concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav;
Categoria 2 – persoanele care beneficiază de concediul acordat pentru supravegherea copiilor pe perioada întreruperii cursurilor școlare, conform Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, astfel cum a fost modificată prin OUG nr. 32/2020 și cum a fost pusă în aplicare prin Hotărârea de Guvern nr.
Categoria 3 – persoanele care se află în șomaj tehnic (mai precis, are contractul individual de muncă suspendat în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare);
Categoria 4 – li s-a suspendat ori le-a încetat raportul de muncă ori de serviciu, ca urmare a instituirii situației de urgență.
În al doilea rând, în cazul în care, după perioada de 90 de zile, persoana îndreptățită realizează venituri supuse impozitului pe venit, atunci stimulentul de inserție se acordă, potrivit legii, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu dizabilitate.
Precizările arătate anterior se aplică și persoanelor care beneficiază de imdemnizația egală cu 50% din cuantumul minim al indemnizației de creștere a copilului. Această indemnizație se acordă persoanelor care au în întreținere un copil cu dizabilitate.
Dispoziția arătată anterior se aplică și persoanelor care la data intrării în vigoare a OUG nr. 30/2020 se află în plata stimulentului de inserție, cu respectarea prevederilor referitoare la momentul la care încetează dreptul la stimulentul de inserție, respectiv, cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, cu excepția situației în care se acordă până la 3 ani, respectiv 4 ani.
Ce prevede art. VI din OUG nr. 30/2020 în legătură cu stimulentul de inserție?
Art. VI din OUG nr. 32/2020 detaliază în fapt procedura de obținere a stimulentului de inserție în vederea aplicării art. II din OUG nr. 30/2020, cât și opțiunile pe care le au beneficiarii la îndemână.
În concret, persoanele îndreptățite transmit agenției pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București în a căror rază teritorială își au domiciliul sau reședința, prin poșta electronică, documentele doveditoare, după cum urmează:
a) pentru persoanele aflate în plata stimulentului de insertie, copia documentului care atestă că se află în una dintre cele patru categorii arătate anterior.
Documentul care atestă că se află în una sau mai multe dintre situațiile prevăzute anterior poate fi, după caz:
–certificatul medical (aplicabil în fapt pentru categoria 1 indicată mai sus);
– adeverința de la angajator (aplicabil în fapt pentru categoria 2 indicată mai sus);
– adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere a persoanei căreia fie i-a fost suspendat contractul individual de muncă în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare (așa numitul „șomaj tehnic” – categoria 3 indicată mai sus), fie i-a fost suspendat ori i-a încetat raportul de muncă ori de serviciu din cauza măsurilor luate ca urmare a stării de urgență (categoria 4 indicată mai sus).
Atenție! În cazul în care persoana depune declarația pe propria răspundere, agenția pentru plăți și inspecție socială județeană, respectiv a municipiului București verifică în registrul general de evidență a salariaților veridicitatea celor declarate.
b) pentru persoane care urmează să solicite stimulentul de inserție sunt necesare atât documentele arătate la punctul a) (n.n. certificatul medical / adeverința de la angajator / declarația pe propria răspundere), cât și următoarele documente prevăzute la art. 13 din OUG nr. 111/2010:
–copia actului de identitate al solicitantului și a certificatului de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primește documentele;
-actele doveditoare privind calitatea solicitantului și relația acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, pentru situațiile de adopție / plasament / plasament în regim de urgență;
– actele doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor de realizare a veniturilor;
– dovada privind veniturile realizate, eliberată de angajator/plătitorul de venit sau de organele fiscale competente, ori declarația fiscală, prevăzută de lege, pentru categoriile de venituri indicate anterior pentru care Codul fiscal nu prevede emiterea unei decizii de impunere din partea organului fiscal central.
Acești din urmă solicitanți pot opta între acordarea stimulentului de inserție sau reîntoarcerea în concediul pentru creșterea copiilor și acordarea indemnizației aferente acestuia. În această situație, persoana îndreptățită transmite, prin poșta electronică, la agenția pentru plăți și inspecție socială județeană, respectiv a municipiului București numai cererea prevăzută la art. 13 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, anume modelul stabilit prin normele metodologice de aplicare a OUG nr. 111/2010, aprobate prin HG nr. 52/2011, disponibilă aici.
Totodată, în cazul acestor solicitanți, în mod excepțional, acordarea stimulentului de inserție se face de la data depunerii cererii, dacă acestea realizează venituri supuse impozitului pe venit, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap.
Photo by Daria Shevtsova from Pexels