Viața juridică a unei societăți, inclusiv a unei societăți cu răspundere limitată, poate avea nenumărate neprevăzute. Una dintre acestea este chiar radierea unuia dintre asociații persoană juridică, atunci când la societatea cu răspundere limitată are mai mulți asociați, persoane fizice și/sau persoane juridice.
În primul rând, o societate cu răspundere limitată are un patrimoniu propriu, distinct de acela al asociaților. Potrivit art. 65 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 ,,în lipsă de stipulaţie contrară, bunurile constituite ca aport în societate devin proprietatea acesteia din momentul înmatriculării ei în registrul comerţului”. De aici derivă mai multe consecințe.
Pe de o parte, asociatul nu are niciun drept asupra bunurilor din patrimonial societății, chiar dacă acestea au fost aduse în aport propriu. Pe de altă parte, capitalul social este expresia valorică a aporturilor, și în funcție de valoarea acestora, adusă de fiecare asociat, în cazul unui SRL este împărțit în părți sociale.
În cazul radierii asociatului persoană juridică trebuie verificat dacă s-a parcurs sau nu procedura lichidării. Vom denumi societatea fictivă la care ne vom raporta drept „ABC SRL”.
a)Societatea asociat ABC SRL a parcurs procedura lichidării înaintea radierii din registrul Comerțului
Efectul legal al închiderii procedurii de lichidare şi radierii societăţii din registrul comerţului, îl constituie, pierderea personalităţii juridice şi implicit atributele acesteia: capacitatea de folosinţă, de exerciţiu şi patrimoniu.
Cum între bunurile societății radiate se regăsesc și părțile sociale pe care societatea radiată le-a deținut în cadrul unei alte societăți, le revenea asociaților dreptul să decidă asupra modului de împărțire a părților sociale deținute în cadrul societății menționate anterior, odată cu dizolvarea.
Cât priveşte constatarea dreptului de proprietate a bunurilor rămase în patrimoniul societăţii radiate, singura situaţie în care Legea nr. 31/1990 vorbeşte despre acest aspect este reglementată de art. 235 din Legea nr. 31/1990, prevăzută numai pentru cazurile în care asociaţii hotărăsc, odată cu dizolvarea, şi modul de lichidare a societăţii:
(1) În societăţile în nume colectiv, în comandită simplă şi în cele cu răspundere limitată, asociaţii pot hotărî, o dată cu dizolvarea, cu cvorumul şi majoritatea prevăzute pentru modificarea actului constitutiv, şi modul de lichidare a societăţii, atunci când sunt de acord cu privire la repartizarea şi lichidarea patrimoniului societăţii şi când asigură stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii.
(2) Prin votul unanim al asociaţilor se poate hotărî şi asupra modului în care activele rămase după plata creditorilor vor fi împărţite între asociaţi. În lipsa acordului unanim privind împărţirea bunurilor, va fi urmată procedura lichidării prevăzută de prezenta lege.
(3) Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor rămase după plata creditorilor are loc la data radierii societăţii din registrul comerţului.
(4) Registrul va elibera fiecărui asociat un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, în baza căruia asociatul poate proceda la înscrierea bunurilor imobile în cartea funciară.
Așadar, numai în situația dizolvare voluntară, după radierea societăţii, registrul comerţului are atribuţia de a elibera fiecărui asociat un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, în baza căruia asociatul poate proceda la înscrierea bunurilor în diferite registre de publicitate și își poate reclama drepturile.
Această situaţie se impune deoarece după radiere, societatea nu mai are personalitate juridică şi în această situaţie, ONRC nu mai poate elibera certificatul constatator indicat, deoarece eliberarea se poate face doar în baza unor date înscrise în registru, iar o astfel de cerere de înregistrare menţiuni nu se mai poate formula ulterior radierii.
Prin urmare, în acest caz ar fi necesară hotărârea asociaților persoanei juridice cu privire la împărțirea activelor rămase în urma plății datoriilor sau hotărârea lichidatorului prin care s-a dispus cu privire la acest aspect.
b)Societatea asociat ABC SRL nu a parcurs procedura lichidării înaintea radierii din registrul Comerțului
Dacă societatea ABC SRL nu a parcurs procedura lichidării, în cazul unei radieri a unei societăți dizolvate fără lichidare, aceasta beneficiază prin efectul legii de prevederile art. 237 alin. (10) din Legea nr. 31/1990, conform căruia bunurile rămase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comerţului, în condiţiile alin. (8) și (9), le revin asociaţilor. Așadar, părțile sociale ale societății ABC SRL asupra societății în care avea calitatea de asociat au revenit în urma radierii asociaților societății radiate.
În această situaţie, având în vedere că radierea a fost dispusă printr-un act al registrului comerţului, iar efectul transmiterii dreptului de proprietate către asociat este prevăzut de lege în raport cu intervenirea radierii, dreptul de proprietate asupra părților sociale ale societății la momentul radierii a fost transmis prin efectul legii în favoarea asociaților, în calitatea lor de succesori în drepturi ale societății ABC SRL.
Este important de precizat faptul că potrivit art. 202 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 „în cazul dobândirii de părți sociale prin succesiune, prevederile alin. (2) [transmiterea către persoane din afara societății este permisă numai dacă a fost aprobată de asociați reprezentând cel puțin trei pătrimi din capitalul social] nu sunt aplicabile dacă prin actul constitutive nu se dispune altfel; în acest din urmă caz, societatea este obligată la plata părții sociale către succesori, conform ultimului bilanț contabil aprobat. De altfel, și în art. 1282 C. civ, se precizează următoarele:
(1) La moartea unei părţi, drepturile şi obligaţiile contractuale ale acesteia se transmit succesorilor săi universali sau cu titlu universal, dacă din lege, din stipulaţia părţilor ori din natura contractului nu rezultă contrariul.
(2) Drepturile, precum şi, în cazurile prevăzute de lege, obligaţiile contractuale în strânsă legătură cu un bun se transmit, odată cu acesta, succesorilor cu titlu particular ai părţilor.
În consecință, recomandăm efectuarea unei analize a actului constitutiv al societății afectate de radierea asociatului persoană juridică, pentru a avea dacă există sau nu o prevedere care să reglementeze o situație care ar deroga sau reproduce dispoziția legală arătată anterior (de pildă, părțile sociale rămase vor fi transmise asociaților rămași în societate).
Photo cover by Fauxels on Pexels