Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 89/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, la Art. III se precizează faptul că se aduc o serie de modificări Legii nr. 227/2015 privind Codului fiscal.
Între aceste modificări se regăsesc și cele privitoare la modalitatea în care se vor aplica cotele de TVA pentru serviciile de restaurant și catering, prevăzute anterior în Codul fiscal la art. 291 alin. (2) lit. f) serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10. Conform Ordonanței această dispoziție se abrogă.
Tot în Ordonanță se precizează faptul că la art. 291 alin. (3) din Codul fiscal, care privește cota redusă de TVA de 5%, după litera c) se introduc trei noi litere, literele d)-f), între care se regăsesc și:
„e) serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10; ”
Conform art. XIV din Ordonanță, aceste modificări ale Codului fiscal intră în vigoare la data de 01.11.2018.
La pct. 18 alin. (1) si (2) din Normele metodologice ale Codului fiscal, încă în vigoare, se prevede că:
„(1) In sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.
(2) Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul alin. (1).”
Conform normelor în vigoare, cota de TVA aplicabilă este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator pentru TVA. Ca regulă, faptul generator intervine la data livrării produselor sau prestării serviciilor, cum este cazul serviciilor de restaurant și catering.
Dacă societatea dumneavoastră desfășoară activități care au ca obiect prestarea de servicii restaurant și catering, aceasta va aplica cota redusă de TVA de 5% începând cu data de 1 noiembrie 2018, pentru serviciile prestate în spațiile sale (în cazul serviciilor de restaurant) sau în afara localurilor deținute aceasta (în cazul serviciilor de catering).
Deci pentru serviciile de catering prestate la cantinele/în spațiile tip „food court” ale diverșilor clienți, societatea va aplica cota redusă de TVA de 5%.
În schimb, dacă între aceste activități societatea dumneavoastră mai produce mâncare pe care ulterior o livează la domiciliu sau doar o vinde pur și simplu va aplica o cotă de 9%.
Cu alte cuvinte, cota redusă de TVA se va aplica, în sectorul alimentar, în funcție de variabila „locul servirii mâncării”.